Táboraink

...nyári evangéliumi gyerektáborok.

Célunk az evangelizáció, a keresztyén (keresztény) és emberi értékek továbbadása valamint a magyar népi hagyományok ápolása.

Terveinket illetően, szeretnénk rendszeresíteni és szervezettebbé tenni kiadói tevékenységünket. Szeretnénk, ha minnél több gyülekezethez, minnél több szülőhöz és gyerekhez jutnának el gyereknaptáraink és gyerektábori munkafüzeteink, amelyek nem csak a tábori lakókhoz szólnak, hanem hasznos olvasmányként is szolgálhatnak minden gyerek számára. A munkafüzetek kivonatot tartalmaznak a gyerekek által közkedvelt (és gyerekek közreműködésével is játszott) esti színdarabokból - „missziós” történetekből, amelyek egy-egy híres történelmi vagy egyházi személyiség tanulságos életéről szólnak.

A lennebbi sorokban szeretnénk röviden bemutatni táborainkat, amelyek 2010-től napközis táborok. Amennyiben először találkozik táborainkkal, külön ajánljuk az Ön és gyermeke figyelmébe ezt a kis bemutatót. A napi program alatt megtalálja az egyes tábori események részletesebb magyarázatát is:

Íme, egy kis ízelítő egy Fénysugár gyerektábor napi programjából:

7.00 - 8.00 Gyülekező
9.00 - 10.00 A tábori lelkész vezetésével evangelizáció
10.00 - 10.15 Tízórai
10.15 - 11.00 Csoportos beszélgetések
11.00 - 12.30 Kézműves foglalkozások, sportjátékok
12.30 - 14.00 Ebéd + délutáni pihenő
14.00 - 15.30 Kézműves foglalkozások folytatása, beszélgetés egy-egy meghívott vendéggel, felvilágosító célzatú előadás nagyobbaknak, színjátszó kör
15.30 - 16.00 Uzsonna
16.00 - 18.00 Gyülekező („Morzsaszedés”) a templomban, Missziós (esti) történet előadása és a napi program zárása

Evangelizáció: Az evangelizáció az „evangélium” szóból ered, melynek jelentése „örömhír”. Az evangelizácó során a gyerekek istentiszteleten vesznek részt, melyen a számukra érthető módon magyaráz egy-egy a gyerektábor témájához kötődő Bibliai részt a tábori lelkész. A gyerektábori keret-téma elősegíti a tábor lelki üzenetének összefüggőbb megértését. Az elmúlt évek evngelizációs témái a következők voltak: Jézus élete, Mózes élete, Pál élete, Illés próféta élete, kősziklára épített élet, Dániel élete, a magvető, Ábrahám élete. Mind a délelőtti, úgy az esti rövid evangelizáció fontos része a tábori énekek éneklése.

 

Csoportos beszélgetés: Az evangelizációt kiscsoportos beszélgetések követik. A gyerekek kisebb csoportokban sokkal könnyebben megnyílnak és nyíltabban tudnak véleményt alkotni az elhangzottakról. A kisebb gyerekek csoportos foglalkozása játékos módon zajlik, pedagógus vezetésével.

 

Kézműves foglalkozások: A táborlakók számos kézműves foglalkozáson vehetnek részt. Ezek többek között a: makramé, kukoricacsuhézás, rongybábkészítés, ruhafestés, faragás, batikolás, decuapage-olás (ejtsd: dekupázsolás), szövés, fonás, modellezés, gyertyakészítés, gipszöntés, papírmassézás, dróthajlítás (ékszerkészítés), gyöngyfűzés, üvegfestés, agyagozás, stb.

 

Beszélgetés egy-egy meghívott vendéggel: Az elmúlt évek táboraiban a következő művészek, zenészek és személyiségek voltak vendégeink: Lázár Ervin meseíró és felesége, M. Csepécz Szilvia újságírónő, Urbán Gyula bábrendező, Rácz Attila és kedves felesége a "Step" író-olvasó klub vezetői, a Kaláka együttes és a Gezemice együttes. Az előadások, egyéb foglalkozások és közös étkezések során a gyerekek közelebb kerülhetnek a vendégekhez.

 

Színjátszó kör és „esti történet”: A tábori színjátszásnak tradíciója és mindig nagy sikere van a FIRESZKE és a ÉNYSUGÁR gyerektáborokban. A színművek általában iskoladrámák, amelyeknek főszereplői a táborvezetők és gyerekek egyaránt. A színmű szórakoztat, tanít és előadása nagy élményt jelent mindenki számára. Az elmúlt évek táboraiban a következő iskoladrámák kerültek előadásra: Szenczi Molnár Albert reformátor élete, István király élete, Az 1848-as szabadságharc története, Reformátoraink élete, Galileo Galilei élete, Spartacus élete, Légy jó mindhalálig.

 

Fakultatív előadások: Fakultatív előadások alatt a tábori vezetők játékos előadásai értendők. Ezek lehetnek rendhagyó történelemórák, környezetvédelemmel kapcsolatos előadások és nem utolsó sorban prevenciós előadások (pl. drogellenes előadások nagyobbaknak).

 

 

Amennyiben közelebbi bepillantást szeretne nyerni táboraink életébe, a gyerektábori foglalkozásokba, tekintse meg honlapunkon található fotógalériánkat.